3.2.2016

Paleo(ish)

Kun ensimmäisen kerran luin Emilian blogista jutun Paleo-ruokavaliosta innostuin siitä heti. Vatsan turvotus, epämääräiset iho-ongelmat ja kropan kiputilat kuulostivat niin tutuilta! Lukustressin aikana varsinkin iho-ongelmat ovat lisääntyneet ja vatsan turvottelun kanssa mulla on aina ollut ongelmia, en voi syödä juuri ollenkaan vehnää tai sokeria, alkoholikin aiheuttaa ongelmia, samoin osa keinotekoisista makeutusaineista. Välillä tuntuu etten voi oikein syödä mitään, heti alkaa turvottaa ja koskea.

En itse sinäällään laske Paleota dieetiksi, vaan omasta mielestäni se on enemmän ns. oikea tapa syödä; paljon kasviksia, hyvälaatuisia hiilareita, ei keinotekoisuutta, paljon lihaa jne. Eli juuri sellaisia ruoka-aineita, joita kroppa pystyy helposti sulattamaan. Puhdasta ja luonnollista.

Mitä polttoainetta sinä käytät? Tankkaisitko bensiinillä toimivaan autoosi dieseliä? Kuinka kauan bensiinillä kulkeva autosi toimisi moitteettomasti, jos tankkaisit siihen dieseliä? Hieman kaukaa haettu ja huonohko vertaus ehkä, mutta ymmärtänet pointin. Kauanko kehosi toimii polttoaineella, ravinnolla, jolla sen ei ole suunniteltu käyvän? - Paleoliitto

Paleoliiton sivuilla on myös kattavasti esitelty mitä on paleo ja lainaan nyt heidän tekstinsä tähän.

MIKÄ PALEO?
◊ ruokavalio, joka perustuu kivikauden metsästäjä-keräilijä -esi-isiemme 2, 5 milj. – 10 000 vuotta sitten vallinneeseen ruokavalioon samasta ruokavaliosta käytetään myös nimityksiä paleoliittinen, luolamiehen, metsästäjä-keräilijän (hunter-gatherer), kivikautinen ja kivikauden ruokavalio
◊ perusajatus: olemme yhä geeneiltämme 99,9%:sti ”luolamiehiä” –> kehoamme ei ole tarkoitettu prosessoimaan sitä ravintoa, jota suurin osa meistä tänään syö –> väärä ruokavalio ilmenee nk. elintasosairauksina (elimistön tulehdustila, happo-emästasapaino…)
◊ täydellisimmillään paleo tarkoittaa gluteiinitonta, laktoositonta ja sokeritonta ruokavaliota



MIKSI PALEO?
◊ terveytemme ja yleisen hyvinvointimme parantamiseksi luonnollisesti
◊ elimistömme luonnollisia prosesseja tukeaksemme

SYÖ NÄITÄ…
◊ vihanneksia, marjoja ja hedelmiä
◊ lihaa, kanaa, kananmunia ja kalaa (myös sisäelimet ja äyriäiset)
◊ pähkinöitä ja siemeniä (ei maapahkinä, joka on palkokasvi)

VÄLTÄ NÄITÄ…
◊ maitotuotteita
◊ viljatuotteita
◊ perunaa, pastaa ja riisiä
◊ palkokasveja
◊ sokeria
◊ teollisesti valmistettuja tuotteita
◊ lääkkeitä

MUISTA TUOTANTOTAPA
◊ suosi luomua, lähiruokaa, prosessoimatonta ruokaa, tuoreita ja kypsiä (aurinkokypsä) ruoka-aineita sekä sesonkiruoka-aineita (seasonal)
◊ vältä tehotuotettuja (lannoitettuja ja myrkytettyjä) ruoka-aineita, prosessoitua (teollista) ruokaa ja kemiallisia aineita (esim. lisäaineet)
◊ huomioi millä, miten ja missä syömäsi ravinto on kasvatettu

Paleo-ruokavalion pohjalle on luotu myös 55 päivän paleo-kickstart dieetti johon itse tutustuin lähinnä uteliasuusmielessä. Itse en lähde tekemään tuota kickstart-dieettiä, vaikka se mielenkiintoiselta kuulostaakin ja lupaa monia asioita. Postauksen otsikko on myös tarkoituksella Paleoish, Paleomainen, ei täydellinen Paleo. Aloitin siis Paleomaisen ruokavalion seuraamisen sunnuntaina ja pääpainona tässä, niinkuin kaikissa muissakin ruokavalioissa, on mielestäni oman kropan kuunteleminen ja kultaisen keskitien löytäminen. Oma aamuni sattuu starttaamaan täydellisesti kaurapuurolla, joten miksi luopuisin siitä? Aion varmasti kokeilla myös munakasta tais smoothieta, mutta pääasiassa lautasellinen kaurapuuroa kuuluu edelleen aamuuni.
Sen sijaan pyrin vähentämään maitotuotteiden käyttöä. Ne eivät ole koskaan sopineet minulle ja olen aina joutunut käyttämään laktoosittomia tuotteita. Liian usein iltapalaksi on mennyt joku makeutettu rahka, nyt kokeillaan miten maistuisi super-smoothie tai munakas. Usein välipalanani on myös ollut keinotekoisesti valmistettu proteiinipatukka, tästä huonosta tavasta aion myös päästä eroon. Luonnollisesti haluan lisätä kasvisten määrää ruokavaliossani ja vähentää sokerin määrää, vaikka ns. sokerikoukussa en ole vähään aikaan ollutkaan.



Mitä olen itse huomannut parin päivän aikana ja mitä olen syönyt?

Olen jo itse kahdessa päivässä huomannut miten olo on energisempi. Eilen heräsin aamulla kahdeksan aikaan pirteänä, luin pari tuntia, lähdin salille ja salin jälkeen luin vielä vähän lisää. Salilla treeni kulki hyvin. Turvotusta ja outoa oloa vatsassa ei ole ollut. En tiedä voiko ruokavalio vaikuttaa jo parin päivän sisällä, mutta jos voi ja meno jatkuu tällaisena niin olen todella tyytyväinen.

Päätin nyt ainakin 3 viikkoa vetää ilman riisiä ja makaroneja, joten ruokailut ovat menneet melko uusiksi. Smoothiet, keitot ja wokit ovat olleet parin päivän ruokailujeni avainsana. Uudeksi suosikkiruuakseni on noussut Gazpacho, eli kylmä kasviskeitto jota yllä olevissa kauniissa ja edustavissa kuvissakin näkyy. Voisin hyvin kuvitella syöväni tätä kesähelteillä! Reseptiä on helppo muokata mieleisekseen, joten eikun kaikki kokeilemaan!

G A Z P A C H O (neljälle hengelle)

◊ 1/2 salottisipuli
◊ 2 kpl valkosipulinkynsiä
◊ 2 kpl tomaatteja
◊ 1 kpl punaista paprikaa
◊ 1/4 kurkkua
(◊ 2 paahtoleipää)
◊ oliiviöljyä
◊ 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
◊ 1/2tl suolaa
◊ 1/4tl mustapippuria
◊ n. 2dl vettä

Paloittele kasvikset ja paahda leivät. Soseuta ainekset monitoimikoneessa. Lisää öljy, etikka ja mausteet. Soseuta gazpacho tasaiseksi.
Lisää tarvittaessa vettä.
Jaa gazpachokeitto kulhoihin ja ripottele pinnalle halutessasi paprika- ja kurkkukuutioita sekä jäitä.


Omassa versiossani ei ollut leipää.

4 kommenttia:

  1. kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä, ja oon aina halunnut kokeilla gacpachoa, mutta jotenkin se, että se on kylmää vähän jännittää..

    Enkä pärjäis ilman pastaa, riisiä tai leipää joten hatun nosto siulle tästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mun mielestä varsinkin inkivääri pääs paremmin oikeuksiinsa tolleen kylmänä :) Kokeilin kans lisätä jääpaloja ja edelleen yhtä hyvää!

      Mulle ei oikein pasta ja riisi ja harva leipäkään sovi, joten mielenkiintoista kokeilla loppuuko vatsaongelmat kun on hetken aikaa ainakin täysin ilman :)

      Poista
  2. Ihana blogi! :)

    http://therhythmoftherush.blogspot.fi/

    VastaaPoista